MCQs in Medical Laboratory Technology 3rd edition

د.إ93.00

ISBN 9788194320432 SKU: 978-8194320432 Category:

Description

Here is a set of multiple-choice questions (MCQs) related to Medical Laboratory Technology. These questions can help you assess your knowledge on various topics in this field.

### 1. **What is the primary function of the laboratory in a medical setting?**

A) To provide pharmaceutical advice
B) To perform diagnostic tests
C) To prescribe treatment
D) To administer vaccinations

**Answer:** B) To perform diagnostic tests

### 2. **Which of the following tests is most commonly used to diagnose anemia?**

A) Complete blood count (CBC)
B) Liver function test (LFT)
C) Blood culture
D) Blood glucose test

**Answer:** A) Complete blood count (CBC)

### 3. **Which type of specimen is used for a urine culture?**

A) Venous blood
B) Stool sample
C) Fresh urine sample
D) Sputum

**Answer:** C) Fresh urine sample

### 4. **The microscope that uses both transmitted and reflected light for imaging is called:**

A) Electron microscope
B) Phase contrast microscope
C) Fluorescence microscope
D) Compound light microscope

**Answer:** C) Fluorescence microscope

### 5. **What is the normal range for fasting blood glucose in a healthy adult?**

A) 50-100 mg/dL
B) 70-110 mg/dL
C) 90-140 mg/dL
D) 100-150 mg/dL

**Answer:** B) 70-110 mg/dL

### 6. **Which of the following blood tests is used to monitor kidney function?**

A) Blood urea nitrogen (BUN)
B) Serum cholesterol
C) Prothrombin time (PT)
D) Hemoglobin A1c

**Answer:** A) Blood urea nitrogen (BUN)

### 7. **Which of the following is the most common anticoagulant used in hematology for blood collection?**

A) Sodium citrate
B) Potassium oxalate
C) Heparin
D) EDTA

**Answer:** D) EDTA

### 8. **In the Gram stain procedure, which color does Gram-negative bacteria appear?**

A) Purple
B) Pink/red
C) Green
D) Blue

**Answer:** B) Pink/red

### 9. **Which of the following is an example of a serological test?**

A) Complete blood count (CBC)
B) Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA)
C) Blood culture
D) Urine test strip

**Answer:** B) Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA)

### 10. **Which of the following is used to identify blood group?**

A) Antibody titer test
B) Coombs test
C) Hemoglobin electrophoresis
D) ABO and Rh typing

**Answer:** D) ABO and Rh typing

### 11. **Which of the following is NOT a type of white blood cell?**

A) Neutrophils
B) Lymphocytes
C) Platelets
D) Eosinophils

**Answer:** C) Platelets

### 12. **What does the term “hemolysis” refer to?**

A) The breakdown of red blood cells
B) The formation of blood clots
C) The production of white blood cells
D) The increase in platelet count

**Answer:** A) The breakdown of red blood cells

### 13. **Which of the following is the most common site for venipuncture?**

A) Radial artery
B) Femoral vein
C) Median cubital vein
D) Jugular vein

**Answer:** C) Median cubital vein

### 14. **Which of the following is an enzyme produced by the pancreas and helps in digestion?**

A) Amylase
B) Lipase
C) Protease
D) All of the above

**Answer:** D) All of the above

### 15. **Which test is used to diagnose tuberculosis?**

A) Sputum culture
B) Chest X-ray
C) Tuberculin skin test (TST)
D) All of the above

**Answer:** D) All of the above

### 16. **What is the main purpose of performing a hematocrit test?**

A) To measure blood glucose levels
B) To determine the percentage of red blood cells in the blood
C) To assess liver function
D) To determine the platelet count

**Answer:** B) To determine the percentage of red blood cells in the blood

### 17. **Which of the following is the most common method for sterilizing laboratory equipment?**

A) Boiling
B) Autoclaving
C) Using disinfectants
D) Chemical sterilization

**Answer:** B) Autoclaving

### 18. **Which test is commonly used for detecting and monitoring the progress of HIV infection?**

A) CBC
B) HIV viral load test
C) Pregnancy test
D) Urine drug test

**Answer:** B) HIV viral load test

### 19. **In blood typing, anti-A antibodies will react with:**

A) B-type red blood cells
B) A-type red blood cells
C) O-type red blood cells
D) Rh-positive red blood cells

**Answer:** B) A-type red blood cells

### 20. **Which laboratory test is typically used for monitoring liver function?**

A) BUN
B) ALT (Alanine aminotransferase)
C) CBC
D) Blood glucose

**Answer:** B) ALT (Alanine aminotransferase)

These questions cover a broad range of topics in Medical Laboratory Technology and can serve as a helpful review or practice quiz. Let me know if you’d like more questions or explanations on any topic!

Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

71
    71
    Your Cart
    Alcohol and Tobacco
    2 X د.إ80.00 = د.إ160.00
    ABC of Urology 3rd Edition
    1 X د.إ100.00 = د.إ100.00
    Deciding with Children in Pediatrics
    1 X د.إ880.00 = د.إ880.00
    Retinoids in Development and Disease
    2 X د.إ890.00 = د.إ1,780.00
    The Law of Healthcare Administration
    1 X د.إ50.00 = د.إ50.00
    ABC of Medical Law
    1 X د.إ100.00 = د.إ100.00
    100 Cases in Clinical Ethics and Law 2nd Edition
    1 X د.إ150.00 = د.إ150.00
    Extemporaneous Ophthalmic Preparations
    1 X د.إ456.00 = د.إ456.00
    Urothelial Carcinoma Methods and Protocols
    1 X د.إ764.00 = د.إ764.00
    Rare and Complex Urology
    2 X د.إ970.00 = د.إ1,940.00
    Pediatric Ophthalmology in the Emergency Room
    1 X د.إ567.00 = د.إ567.00
    Crash Course Neurology and Ophthalmology
    2 X د.إ90.00 = د.إ180.00
    Synthesis of Epoxides
    1 X د.إ765.00 = د.إ765.00
    Fundamentals of Pathology Pathoma by Dr Sattar
    1 X د.إ105.00 = د.إ105.00
    Bodyweight Strength Training Anatomy
    1 X د.إ1,000.00 = د.إ1,000.00
    Transforming Global Health
    1 X د.إ240.00 = د.إ240.00
    Geriatric Ophthalmology
    1 X د.إ345.00 = د.إ345.00
    Nutrition and Bariatric Surgery
    2 X د.إ550.00 = د.إ1,100.00
    The Theory and Practice of Taiji Qigong
    1 X د.إ80.00 = د.إ80.00
    Animal Viruses and Humans
    1 X د.إ70.00 = د.إ70.00
    Clinical Anatomy A Case Study Approach
    1 X د.إ1,750.00 = د.إ1,750.00
    Pharmaceutical Biotechnology in Drug Development
    1 X د.إ990.00 = د.إ990.00
    Exosome Communication
    1 X د.إ890.00 = د.إ890.00
    Routledge Handbook of Water and Health
    1 X د.إ700.00 = د.إ700.00
    3D Echocardiography 3rd Edition
    1 X د.إ553.00 = د.إ553.00
    The Thinking Healthcare System
    1 X د.إ99.00 = د.إ99.00
    Digital Twins for Smart Cities and Villages
    1 X د.إ735.00 = د.إ735.00
    Fluorescence Lifetime Imaging Ophthalmoscopy
    1 X د.إ455.00 = د.إ455.00
    Volunteering in Global Mental Health
    1 X د.إ60.00 = د.إ60.00
    A Practical Approach To Clinical Arrhythmology
    1 X د.إ100.00 = د.إ100.00
    Cutting Edge of Ophthalmic Surgery
    2 X د.إ990.00 = د.إ1,980.00
    Critical Epidemiology and the Peoples Health
    1 X د.إ100.00 = د.إ100.00
    Coffee in Health and Disease Prevention
    2 X د.إ700.00 = د.إ1,400.00
    A Composition Notebook Journal for Dentists
    1 X د.إ346.00 = د.إ346.00
    Ureteroscopy A Comprehensive Contemporary Guide
    1 X د.إ802.00 = د.إ802.00
    Age and Work
    1 X د.إ90.00 = د.إ90.00
    Diagnostic Imaging of Ophthalmology
    1 X د.إ567.00 = د.إ567.00
    Privileged Scaffolds in Drug Discovery
    1 X د.إ1,234.00 = د.إ1,234.00
    Nursing Interventions Classification (Nic)
    1 X د.إ765.00 = د.إ765.00
    Current Advances in Ophthalmic Technology
    1 X د.إ245.00 = د.إ245.00

    Add to cart